Uppsala - Kista på cykel

Arbetet med att testa rutten genom landet fortsätter. För vårt team gäller sträckan Karlstad-Botkyrka, 50 mil. En del får testas med bil, för att hinnas med, men roligast är förstås att testa till fots, vilket mest effektivt görs om man placerar foten på en cykelpedal och trampar sig fram.

Det gjorde Micke Vängelin, Karin Högsander och jag på sträckan Uppsala-Kista. Drygt 7 mil, och lika många timmar. Inte för att cyklingen i sig tar så lång tid utan för att det är omöjligt att förutse vilken skillnad det är mellan en karta på nätet och platsen i verkligheten som kartan påstår sig återge. Plötsligt står man vid vägskäl som inte fanns, eller cyklar längst vägar med så mycket trafik att man känner att testen utförs med livet som insats. Ingen karta kan heller ersätta kunskapen hos personer med lokalkännedom. Vi hade turen att springa på, ja cykla på, Claes Wesslau, hemmahörande i Upplands Väsby, som råkade komma förbi just som vi stod med våra kartor vid ett vägskäl efter att ha insett att vägen vi just överlevt inte var en väg vi ville skicka ut våra kollegor på.

Claes som lever pensionärens glada aktiva dagar var ute på en cykeltur och slog följe med oss och visade den bästa cykel- och löpsträckan mellan Arlanda Golfbana och Sollentunavallen.

Ni som väljer 10 km löpning kan tacka Claes för vår finaste delsträcka som löper utmed Norrvikens perfekta strand- och skogsstigar. Den här veckan testar vi cykelsträckan mellan Kista och Botkyrka. Något för den urbane motionären som tycker att asfalten är Guds gåva till mänskligheten!

/ Virve Hildebrand, Delprojektledare i Sverigestafetten

Cykling Uppsala-Kista

Karin, Micke och Virve i  början av testrutt, Vallby mellan Uppsala och Knivsta.

Cykel-testrutt

Claes Wesslau visar var de bästa vägarna går.