Promenera mera

Powerwalk atea

Solen strålar ute och våren är på ingång. Snöra på dig träningsskorna och bege dig ut på en stärkande promenad, det gör gott för både kropp och själ!

 

Powerwalk är en bra träningsform för dig som kanske inte gillar att springa, som inte kan springa p.g.a någon skada eller som helt enkelt gillar att gå ute i friska luften. Att gå är ett bra sätt att hålla sig i form och man får en lång rad av de fördelar som man får när man tränar löpning. Det vill säga man får bättre kondition, blir starkare i sina muskler och skelett, får en bättre hållning och man ökar sin förbränning. Samtidigt är powerwalking skonsammare för kroppen än löpning då belastningen på knä, fot och höftleder minskar.

Andra fördelar med powerwalking är att det är en enkel motionsform som man kan utöva nästan vart som helst. Det är bara att hoppa i träningsskorna och gå ut genom dörren. Inga tider att passa och inga köer till gymmets löpband.

Det man ska tänka på när man tränar powerwalk är att hålla en god kroppshållning, sträck upp överkroppen, dra axlarna bakåt och sänk dem och slappna av i nacke och axlar. Glöm inte heller att jobba med armarna. Böj armen i ca 90 graders vinkel och pendla med kraftiga armtag fram och tillbaka. I steget ska du tänka på att ha förspänning i foten d.v.s att tårna ska peka uppåt och vadmuskeln och hälsenan sträcks ut. Sätt i hälen först och skjut iväg steget.

Hitta ett bra tempo som är “lagom” jobbigt så att hjärtat får arbeta men att du samtidigt orkar hålla tempot hela promenaden. Du kan börja med att ta promenader på ca 20-30 minuter, två till tre gånger i veckan. Varför inte kila ut på en runda på lunchen? Tiden kan sedan ökas ut, men i början är det viktiga att man kommer ut på en promenad, och inte den exakta tiden. När du sedan kommit in i träningen så kan du sikta in dig på att gå upp emot en timme tre gånger i veckan.

Kom ihåg att stretcha efter träningspasset! Lägg extra fokus på höftböjarna, baksida lår och vaderna som du belastar mest.