En tickande hälsobomb

Sverigestafetten är en viktig hälsomanifestation för att få ett stillasittande Sverige i rörelse. Det gäller kanske framförallt alla som jobbar med it. Atea tillsammans med partners utvecklar it-lösningar som förenklar vardagen för människor. Baksidan är att vi blir allt mer stillasittande på arbetstid. Det är i sig en tickande hälsobomb.

Utveckla en hälsosammare livsstil

Därför drog Atea igång hälsoprojektet Sverigestafetten. Det är ett koncept med olika delmoment som ska få folk som arbetar i it-organisationer att utveckla en hälsosammare livsstil – och samtidigt göra träningen roligare och mer motiverande. Alla som är med ställer upp på sina egna villkor. Den som är villig att ge järnet är lika välkommen som den som vill komma igång med vardagsmotionen.

Ett skräddarsytt träningskoncept

Under 2013 har totalt cirka 5000 it-proffs deltagit i olika aktiviteter för att förbättra sin hälsa. Tillsammans med hälsoföretaget Twitch skapades ett skräddarsytt träningskoncept. Deltagarna delades in i lag som tränade tillsammans och tävlade mot andra lag. Alla som deltog fick coaching, peppande tips och råd om hur man bäst förbättrar sin hälsa efter sina egna förutsättningar.

360 mil i stafettform

Sverigestafetten kulminerade när drygt 2600 it-proffs från företag, myndigheter och kommuner förflyttade sig 360 mil i stafettform från Luleå till Malmö på 13 dagar. Deltagarna växlade av varandra under 125 delsträckor fördelade på sju etapper. Rörelseslagen varierade mellan powerwalk, löpning, inlines, rullskidor och cykel.

Från stillasittande till regelbundna motionsvanor

Ett bevis på att Sverigestafetten redan haft en positiv inverkan på it-proffsens hälsa är Ateas interna mätningar som visar att 93 procent av medarbetarna har deltagit. Tio procent har gått från att vara helt stillasittande till att ha regelbundna motionsvanor. Till det kommer fantastiska berättelser om deltagare som överträffat sig själva. Sverigestafetten genomfördes i samarbete med HP, en av Ateas strategiska partners.