Medaljregn i Göteborg!

Det blev en fantastisk friidrottshelg i Göteborg på inomhus-EM i Scandinavium med stora svenska framgångar.

Sverige tog hela 6 medaljer – 1 guld, 2 silver och 3 brons!

Svenska medaljörerna på friidrotts-EM i Göteborg

Många av de redan etablerade svenska friidrottarna gjorde sina bästa resultat i karriären och flera nya stjärnor tog chansen i sitt första mästerskap och satte personbästan.

Den mest väntade medaljen kom från Abeba Aregawi på 1500m där hon vann i överlägsen stil. Segermarginalen blev till slut så stor som 10 sekunder. Utklassning!

Om Abebas medalj var väntad, så var Erica Jarders medalj i kvinnornas längdhopp det motsatta. Erica slog till med karriärens bästa tävling och hoppade 6,71m – personligt rekord med 33cm! Det hoppet räckte till en bronsmedalj bakom ryskan Darya Klishina som vann på 7,01m och fransyskan Eloyse Lesueur som tog silvret på 6,90m.

Kvinnornas 400m-lopp blev som väntat väldigt spännande. Moa Hjelmer sprang ett mycket bra taktiskt lopp vilket ledde till ett nytt svenskt inomhus-rekord på 52,04 och bronset i den tuffa finalen. Moa låg fyra efter det första varvet men var fantastiskt stark på upploppet lyckades pressa sig förbi tjeckiskan Hejnova och knep tredjeplatsen bakom de två brittiska löparna Perri Shakes-Drayton och Eilidh Child.

Moa med flaggan EM-brons

Höjdhopparna Emma Green Tregaro och Ebba Jungmark bjöd på mycket fin hoppning i damernas höjdfinal och det blev dubbla medaljer till sverige. På deras hemmaplan i Scandinavium lyckades de prestera på sin absoluta topp och både Emma och Ebba hoppade årsbästa med höjden 1,96m. Det resulterade i ett silver för Ebba och brons för Emma. Guldet gick till spanjorskan Ruth Beitia som klarade 1,99m, en höjd som även Emma var mycket nära att klara.

Emma Green Tregaro och Coach Yannick

Michel Torneus startade den manliga längdhoppsfinalen på bästa tänkbara sätt genom att sätta svenskt rekord med 8,27m redan i förstahoppet. Ryssen Menkov svarade dock direkt och passerade Michel med en centimeter. Ryssen ökade senare till 8,31m, och i sista hoppet försöker Michel att svara. Han lyckas nästan, men tyvärr har han inte marginalerna på sin sida. 8,29m mäter det sista hoppet och Michel sätter ett nytt svenskt rekord och tar silvermedaljen endast 2cm bakom Menkov.

Många av de andra svenska deltagarna presterade också på topp och det blev många nya personliga rekord. En som blev utan medalj men som verkligen tog chansen att visa framfötterna i sitt första mästerskap var 18-åriga mångkamperskan Sofia Linde. Hon slog personligt rekord i alla del-grenar i mångkampen vilket resulterade i ett nytt totalpers endast 4 poäng efter Carolina Klufts juniorrekord och 27 poäng från juniorvärldsrekordet. Sofia slutade femma i tävlingen.