Konsultchefen som njuter de tre sista milen av Vasan

 

De tre sista milen är en plåga för många Vasaloppsåkare. Det gäller inte för Ateas konsulchef Jörgen Johansson. Avslutningen är njutningsmil, erfarenheten från 16 Vasalopp hjälper så klart till. Men även ett stort skidintresse. I år kör han både Kortvasan och Vasaloppet.

-Jag har alltid som mål att antingen åka under  fem timmar eller bli bland de 500 bästa, säger Jörgen Johansson.

 

Till vardags är 40-årige Jörgen Johansson en uppskattad konsultchef på Atea i Eskilstuna. På fritiden är det ofta skidåkning som står i centrum.

-Det finns ingen bättre motionsform än skidor. Det är skonsamt för kroppen, man får kondition och blir stark i hela kroppen. Att sedan ge sig ut i ett härligt vinterlandskap när det är alldeles tyst runt omkring en och man bara hör sina egna andetag och ljudet från skidorna är som balsam för själen.

Varför väljer du att åka både Kortvasan och Vasaloppet?

-Det var egentligen inte planerat att åka Kortvasan från början. Men då min fru skall åka Tjejvasan och barnen Ungdomsvasan på lördagen och söndagen. När vi ändå är på plats tyckte jag att det var passande att slänga in Kortvasan som ett bra tempopass inför riktiga Vasan. Man tar alltid i lite extra när man får nummerlapp på sig. Jag hoppas att Kortvasan skall ge mig en bra formtoppseffekt till Vasan.

Vilken tid siktar du på i år?

-Det är svårt att sia om tider då det är så beroende av föret. Men om det blir ett normalföre så siktar jag på att ta mig under 5 timmar. Jag har alltid som mål att antingen åka under 5 timmar eller bli bland de 500 bästa. Senast jag åkte lyckades jag med både de resultaten placeringen 448 och tid 4.48.

Hur brukar du må efter ett Vasalopp?

-Detta blir mitt 17:e Vasalopp och det är bara vid ett tillfälle som jag mått riktigt dåligt och ifrågasatt mig själv de sista milen vad jag håller på med och tänkt ”aldrig mer”. Vid det tillfället var jag så slut att jag bara velat sätta mig på en stubbe och tjura. Det året berodde det nog på att jag inte var riktigt frisk innan. Jag kommer aldrig åka en Vasa igen om jag inte är helt fräsch innan start. Men i normala fall så brukar jag må bra och känna mig stark genom hela loppet. Min starkaste del brukar vara de sista tre milen när de övriga börjar krokna. Efter ombyte och dusch så brukar jag känna mig förvånansvärt fräsch. Det brukar inte slita så mycket på kroppen om man har kostladdat bra och ser till att fylla på depåerna under loppet.

Hur mycket har du tränat inför årets lopp?

- Jag har tränat riktigt bra hela januari och ända fram tills nu. På en och en halv månad har jag kommit upp i nästan 100 skidmil. Men frågan är om det räcker för att matcha mina tidigare resultat. Jag siktar på det i alla fall. Det kommer märkas tämligen omgående om det blir en bra eller dålig dag.

Vilket är ditt bästa respektive sämsta minne från Vasaloppet?

-Roligaste minnet är första gången jag åkte (1991). Då var det kraftigt snöfall så ingen av elitåkarna ville dra i täten vilket innebar att de låg långt bak i kön. Så sent som efter halva loppet (Evertsberg) låg jag jämsides med loppets vinnare Janne Ottosson. Han låg och vilade upp sig. Sedan gick han ut i ett ospårat spår och bara matade om alla och gick upp i spets och vann klart. Det var mäktigt att se och kul att ligga och köra med de bästa i alla fall en liten del av loppet. I normala fall ser man inte röken av elitåkarna. De försvinner på en gång. Sämsta minnet är när jag tokslut kom in i mål ett år och knappt för egen maskin kunde ta mig omklädningsrummet. Jag låg utslagen en timme i omklädningsrummet och mumlade aldrig mer, aldrig mer. Sedan gick det några dagar och jag hade anmält mig till nästa Vasa igen.

Vilka är dina bästa tips till alla kollegor som ska åka något av loppen under Vasaloppsveckan?

-Skaffa bra utrustning, ta vallahjälp om ni inte kan valla själva, kostladda ordentligt innan loppet. Ha inte för mycket kläder på er. Ni skall nästan frysa lite när ni står på startlinjen. Det värsta som finns är att bli för varm under loppet. Drick mycket vid varje vätskekontroll och tveka inte att ta dryck och annat ätbart hos de som står privat efter spåret. Och framförallt njut av loppet det är en fantastisk folkfest och en härlig upplevelse.

 

Visste du att…Jörgen gick ned fem kg på ett dygn i samband med en intern viktminskningstävling på Atea Eskilstuna (då mådde jag nästan sämre än efter mitt värsta Vasalopp).

 

nya jobb it

www.atea.se