Sverigestafetten ur en deltagares perspektiv - delsträcka 33

Daniel Olsson var en av deltagarna på delsträcka 33, och här delar han med sig av sin upplevelse från Sverigestafetten samt ger tips till andra deltagare.

Sträcka 33 var på förhand den sträcka som alla på kontoret lite gått och bävat för.

- 62 km, varav 2 mil på grus
- Starttid 02:45
- Google Maps visade att det var ett kuperat landskap som skall passeras.

Med andra ord en trevlig utmaning och en perfekt sträcka för vårt cykelgäng på kontoret!
På startlinjen i Sundsvall stod Jonas Ekeroth, Mats Ryberg och jag (Daniel Olsson).

Vi fick kanske inte den bästa starten på sträckan. Efter 800 meter hamnade vi i en del av ett vägbygge och cykelbanan var förvandlad till en kabelgrav som slutade med en grävmaskin som stod och sov. Upp med cyklarna på axlarna och knata ner i ett dike för att komma vidare. Efter att ha slingrat oss fram på en grusväg ett par kilometer hör jag hur Jonas börjar ropa efter Mats. Mats hade missat ett vägbyte och tappade där siktet på Jonas. I den bäcksvarta natten har Mats svårt att se Jonas lilla pannlampa. Mats hittar upp till E4:an där följebilen åker. Jag och Jonas har nu hunnit vända och cyklar tillbaka för att leta efter den tappade kamraten. Jonas har problem att se vägen utan belysning på cykeln vilket gör att vi snabbt monterar min reservlampa på hans cykel. Vi ringer Mats och efter en liten stund lyckas vi hitta vår borttappade kamrat.

När vi kommit en bit in i Medelpads skogar börjar kylan krypa ner i fötterna. Vårat fantastiska Crew i följebilen försedde oss med lite bonusenergi efter två mils åkning inför att etappen övergick till grus-åkning. För-bilen lade sig på ett jättelångt försprång vilket passade oss utmärkt då den rev upp mycket damm från vägbanan. Men nackdelen med att ha en förbil som ligger 500-1000 meter före är att vi hela tiden förstod hur långa och branta uppförsbackarna var…

Bästa känslan under sträckan är när sista grusvägen är avklarad och det enbart är 12km kvar till mål… Solen har äntligen kommit upp så långt att vi inte behöver köra efter lyset på min cykel och dimslöjorna ligger över fälten i dalgångarna. Det är fantastiskt vackert när solens första strimmor kommer upp över spegelblanka sjöar.

Fun-Facts om vår sträcka:
Djurlivet som vi mötte bestod av en räv, två hägrar och en groda.
Körsträcka: 6,3mil
Snitthastighet: 24km/h
Körtid: 2h36min
Lägsta temperatur: ca +3grader

Erfarenheter till andra som skall köra nattsträcka på Sverigestafetten:

- Belysning på cykeln är inte att underskatta… Det skall lysa MYCKET!
- Överdragsskor utanpå cykelskorna… inte lämna hemma… där gör dom ingen nytta!
- Bra handskar, visst är det coolt med avklippta fingrar… men det är inte varmt, (fråga Mats, han vet!)

Ha det bra!

// Daniel Olsson, deltagare i delsträcka 33

Delsträcka 33