AW på HP: Kajak bland västkustens kobbar och skär

I Göteborgs underbara södra skärgård möttes 20 glada göteborgare, nåja västkustbor iallafall, upp för en gemensam guidad kajaktur efter jobbet. Nivån varierade från nybörjare till expert, det förstnämnda dominerade stort. Flera var nervösa i början men det släppte snabbt, efter att alla kom i vattnet och insåg hur härligt och stabilt det ändå var. Vi klarade oss helt undan ofrivilliga bad vilket var skönt då det, som ni ser, inte var Sverigestafetten-t-shirt-väder… Många fick ändå mersmak och kommer troligtvis att ge sig ut fler gånger i sommar!

kajak

HP kajak

kajak

kajak

Lite information om kajakpaddling hämtad från friluftsframjandet.se:
Paddling är en av de mest populära friluftsaktiviteterna i vårt land. De många sjörna vattendragen och skärgårdarna ger fantastiska möjligheter till spännande och rolig paddling, oavstt om det är ett par timmar, en dag eller lite längre turer.

Kajaken på de stora vattnen
Definitionen av en kanot är en båt med spetsig för och akter, som drivs och styrs med paddel. Den öppna, stabila och lättmanövrerade kanadensaren var länge den mest använda kanottypen i Sverige. På många håll har kajaken sedan några år tagit över i popularitet. Kajaken passar bättre på de stora vattnen, tål kraftigare sjögång och är dessutom mer lättdriven.

Kanadensaren för familjen och de mindre vattnen
I åar, på mindre sjöar och när hela familjen ska på paddeltur är kanadensaren överlägsen, men på havet och i skärgården är den däckade och sjösäkra kajaken ett bättre val.

Eskimåerna
Kajaken utvecklades ursprungligen av eskimåerna på Grönland och många tillverkar fortfarande modeller som bygger på eskimåernas form. Moderna långfärdskajaker hämtar också inspiration från de smäckra, snabba och ranka tävlingskajakerna.

En halvmeter ovan vattenytan
Att paddla kajak är en storslagen form av friluftsliv. Kajaken kan paddlas långt in i grunda skärgårdar, dit segel- och motorbåtar inte når, och klarar sig bra i havsdyningarna. Kajakpaddling kan vara en upptäcktsresa bland kobbar och skär, en lek i fräsande bränningar eller långa, meditativa turer över till synes oändliga havsvidder. Den låga utsiktspunkten, bara någon halvmeter över vattenytan, ger ett intressant perspektiv på omvärlden och en närhet till elementen som är svår att finna på annat sätt.

Vänliga hälsningar

Louise Gustavsson
Projektledare HP

Louise kajak