Att bryta gamla vanor och skaffa nya rutiner

Delen i vår interna tävling ”Inför Sverigestafetten” där vi skippar hissen har gjort susen. Trots att vi just nu inte är aktiva i någon tävling, så väljer fortfarande väldigt många av mina kollegor i Göteborg att använda trapporna istället för att återgå och åka hiss. Vanans makt är stor och att nu fortsatt vara aktiv både på gymmet och i spåret gäller för ganska många. Inbjudningarna till innebandypass och gemensamma löpträningar duggar tätt. Personligen har jag blivit långt mycket mer aktiv än tidigare och att nu bryta en upparbetat rutin, med löpning och gym varje vecka finns inte på agendan.

Kan man tacka ”Inför Sverigestafetten” för detta? Ja, delvis! Just att få en vana i något samtidigt som man kommer över den första tröskeln då träning är så jobbig att man säger ”aldrig mer” gör att det blir till en vardaglig rutin. Jag vet att flera av mina kollegor fått just denna rutin och det är nu med glädje man ser fram emot nästa deltävling!

Vi som planerar sträckan Sthlm – Gbg har under en period haft fullt upp med att sätta den exakta rutten. Flera moment som vi hoppas ska bjuda på såväl sköna naturupplevelser som tuffa konditionspass. En del av de längre delsträckorna kommer vi tillryggalägga med cykel, det finns nog inget bättre sätt att både få aktiverat kroppen samtidigt som man avverkar större sträckor. Samtidigt finns det väldigt många som är erfarna cyklister och älskar att trampa iväg 8-10 mil en sensommardag.

Det som kommer bli utmaningen och en del av äventyret är vår passage över Vättern. Sveriges andra största sjö ligger ju som bekant mitt i vår sträcka som ett gigantiskt blått vattenhinder. När vi startade planeringen var vi lite konfunderade över hur vi skulle lyckas ta oss hela sträckan Sthlm-Gbg, på kort tid och med besök på varje Atea-kontor. Vi valde att se det som en utmaning att på ett tryggt och säkert sätt konfrontera vattenhindret och genom en passage rakt över faktiskt vinna lite tid för övriga aktiviteter. Givetvis krävs det extra säkerhet kring detta, men efter att vi lyckats projektera upp förutsättningarna på ett bra sätt så har vi nu planerat in det. Att från tidig morgon och under några timmar paddlandes ta oss rakt över Vättern, från Hästholmen i öst, till Hjo i väst.

För att återknyta till naturupplevelserna så vill jag bara avsluta med en bild tagen från Hjo, rakt ut där våra kajakeskader kommer att synas i horisonten på väg in mot Hjo i månadsskiftet augusti/September.

Fortsätt kämpa och må bra!!
Hälsningar Martin
Delprojektledare Sthlm-Gbg
Vättern Hjo sverigestafetten
sverigestafetten kajaker